Gaatjes
Voeding en het risico op tandbederf
Eten en drinken en een gezond gebit
De keuze van voeding en het aantal keren dat je eet, beïnvloeden zowel je algemene gezondheid als je mondgezondheid. Het consumeren van te veel suikers, vruchtensappen en snacks heeft vooral een nadelige invloed op de mondgezondheid. Cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie zijn veelvoorkomende problemen.
Tandbederf door suikers en zetmeel
De keuze van voeding en het aantal keren dat je eet, beïnvloeden zowel je algemene gezondheid als je mondgezondheid. Het consumeren van te veel suikers, vruchtensappen en snacks heeft vooral een nadelige invloed op de mondgezondheid. Cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie zijn veelvoorkomende problemen.
Suikers, zuren en een gezond voedingspatroon
Suikers in voedingsmiddelen
Alle voedingsmiddelen, waaronder melk en groenten, bevatten specifieke suikers. Deze suikers kunnen leiden tot tandbederf. Je dient deze voedingsmiddelen te consumeren, omdat ze essentiële voedingsstoffen bevatten. Voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd, zijn stoffen die het lichaam kan absorberen en voordelig kan gebruiken. Dit omvat suikers (koolhydraten), eiwitten, vitaminen, mineralen en water.
De voedingsstoffen bevatten dus natuurlijke suikers. Fabrikanten hebben de mogelijkheid om suikers toe te voegen. Toegevoegde suikers komen vaak voor in frisdranken, snoep, koekjes en gebak. Om de inname van suikers te verminderen, is het essentieel om voedingslabels te doorlezen en voedingsmiddelen en dranken te selecteren met zo weinig mogelijk (toegevoegde) suikers.
Zuren in voedingsmiddelen
Sommige voedingsmiddelen bevatten zelf al zuren. Deze zuren kunnen eveneens leiden tot tandbederf. In tal van dranken zijn verborgen zuren aanwezig; de suiker toevoegt ervoor dat de hoge zuurgraad niet opvalt.
Hoe kom ik tot een juist voedingspatroon?
Zelfs voedingsmiddelen die je niet zou verwachten, bevatten suikers. Voorbeelden hiervan zijn fruit, melk, brood en zelfs groenten. Het belangrijkste voor een gezond voedingspatroon is niet om deze voedingsmiddelen te vermijden, maar om goed na te denken over wat je eet. Niet alleen wat je eet, maar ook wanneer je dat doet, beïnvloedt dit. Zorg ervoor dat je variërend eet en probeer het aantal tussendoortjes zoveel mogelijk te verminderen. Als je een speciaal dieet volgt, volg dan de aanbevelingen van de diëtiste bij het selecteren van de maaltijd.
Tips voor een gezond voedingspatroon
- Houd je aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Kies voeding uit elk van de vijf voedingsgroepen:
- Brood
- Fruit
- Groente
- Vlees, gevogelte en vis
- Melk, kaas en yoghurt
- Zorg dat je voldoende water drinkt
- Voeg water toe aan de vruchtensappen om het zuur te verzwakken.
- Drink zo min mogelijk frisdrank (ook geen light-dranken, deze bevatten geen suikers, maar wel zuren).
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag, inclusief tussendoortjes.
- Slik dranken zo snel mogelijk door.
- Als je tussendoortjes eet, zorg dan dat je voedingsmiddelen kiest met weinig suikers, zoals kaas, rauwe groente, zuivere yoghurt, of een stuk fruit.
- Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht ongeveer één uur. Poets je tanden in ieder geval twee keer per dag.
- Stimuleer de aanmaak van speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.